Resedagbok från Nyon

 

Dag 1, 20 mars 2012

Då var det dags för det stora äventyret – UEFA Core-utbildning i Schweiz.

Taxin hämtade upp mig vid 05.30 och efter lite turer så landade vi i Genève strax efter kl 12. Förutom mig själv, så är det från Sverige Bojan Pandzic (Göteborg) och Tobias Wärn (Motala) som bildar det svenska teamet. Efter en lättare lunch på hotellet så var det dags för besök hos både sjukgymnaster och doktorer för kroppsliga och medicinska tester. Första övningen var den så vanliga ”nå ner till golvet med raka ben” övningen. Jahapp, tänkte jag: Detta blir en kort vistelse för min del. Men som tur var så är inte mina kära kollegor heller så smidiga så det verkar som att vi får stanna kvar ett litet tag i alla fall =)

Efter detta fick vi hämta ut lite material som kläder, pulsklockor och hjälmar till våra kära cyklar. Förutsättningarna här nere är perfekta, allt är planerat in i minsta detalj och dessutom är vädret här nere helt perfekt, 17-20 grader varmt och sol.

teamet.jpg 

Det svenska teamet.

 

Dag 2, 21 mars 2012

Det är fullspäckade dagar här nere. Från tidiga mornar till sena eftermiddagar som är fyllda med aktiviteter, både fysiska och psykiska. På kvällarna väntar middag och eventuell kvällsaktivitet.

Denna morgon började med en cykeltur på ca 1 mil ner till UEFA:s huvudkontor (jag skriver ”ner” eftersom det mestadels är nedförsbacke dit). Där har vi våra föreläsningar och träningar. Riktigt fina lokaler vill jag lova och rätt så kul att vi har våra föreläsningar i samma lokal som alla UEFA-lottningar utförs med Champions league etc. Träningsmöjligheterna är enorma med 5-6 planer tätt samlade.

När vi anlände till huvudkvarteret så inleddes dagen med en föreläsning om olika bedömningar och tolkningsregler. Efter detta begav vi oss ut för en ”light traning session” vilket innehöll ett, för oss i DFDK välkänt, ”jojo-test” samt några andra styrke- och rörelseövningar. Efter detta väntade lunch och sedan åter till föreläsningssalen. Denna gång handlade det om konfrontationer, videotest samt även information om den engelskakurs som vi erbjuds. Engelska är det språk som gäller inom internationell fotboll, så det är viktigt att kunna behärska språket.

Efter ytterligare lite information så återvände vi till hotellet med cykel, fortfarande 1 mil men denna gång var det naturligtvis uppför… :)

 

 lokal.jpg Föreläsningssalen

 

Dag 3, 22 mars 2012

Det är tuffa kontroller här nere. Som jag berättade under dag 1 så var det en hel del medicinska och smidighetstester som genomfördes. Denna dag började med en viktkontroll innan frukost. Efter detta begav vi oss åter till träningsanläggningen där 2,5 timmes träning väntade; Praktiskt domarträning, där vi med hjälp av 9 st spelare gjorde olika övningar med spelsituationer som kan uppstå under match. Varje team gjorde 3 st övningar var och vi kände oss nöjda med vårt genomförande. Allting filmades eftersom att vi är här för att hitta förbättringspunkter och utvecklas som domare.

På eftermiddagen hade vi en genomgång med all träning som vi ska utföra nu under 6 månader. I september ska vi nämligen ner hit till Schweiz igen för en uppföljningskurs på 7 dagar. Vi ska fylla i ett schema med vad vi tränar och gör varje dag, samt skicka in filerna från vår pulsklocka. Detta skickas sedan till vår fitnesscoach i slutet på varje månad för noggrann uppföljning.

Efter att vi kommit tillbaka till hotellet så hade vi en genomgång och tittade på filmsekvenserna från förmiddagens övningar. Det är väldigt nyttigt att se sig själv döma och ta beslut i olika situationer. Kvällen avslutades med middag och en film där man får följa domarteamen under EM 2008. En riktigt bra film där man får följa med flera team under mästerskapet och se förberedelser, konversationer under match, livet runtomkring ett mästerskap m.m. För den som inte har sett filmen och är intresserad så har jag med mig denna film hem.

 

ganget.jpg 

En del av deltagarna utanför UEFA:s huvudkvarter.

 

Dag 4, 23 mars 2012

Nu börjar vi hitta alla rutiner och dagarna bara rullar iväg. Dagens aktiviteter började med en föreläsning om samarbete inom teamet och fortlöpte med ett lättare träningspass på ca 1 timme på förmiddagen. Denna dag handlade mest om att förbereda oss inför morgondagen, då det är matchdag. Så det är viktigt att prata ihop sig om olika scenarion och vad skillnaderna är att döma här jämfört med från det land som vi kommer ifrån. Vi blev tilldelade en match i Frankrike, Pontarlier – Steinseltz. Vad det är för nivå på lagen återstår att se, men oavsett så gäller det att komma väl
förberedda och genomföra en bra prestation. Matchen kommer att filmas med två st kameror. En som följer huvuddomaren och en som följer oss assisterande. Sedan kommer det att granskas. Tyvärr har Tobias (vår andra AD) blivit sjuk och
legat kvar på hotellet med feber under dagen. Det återstår att se om han har återfått hälsan imorgon, annars så tvingas vi låna in en AD från det portugisiska teamet.

utsikt.jpg 

Utsikt från huvudkontoretDag 5, 24 mars 2012

Matchdag. När man pratar med mer rutinerade domare som vart ute och rest mycket så säger de ofta, ta vara på dessa utflykter som du får vara med om och uppleva. Efter denna dag så börjar jag förstå vad de menar.

Bojan, Tobias och jag började dagen med en morgonpromenad. Tobbe kände sig bättre och hade beslutat sig för att döma matchen. Det kändes bra för hela teamet eftersom att det inte alls skulle bli samma sak om det inte var vi tre. För som de säger här på utbildningen; ”You win as a team and You loose as a team”, och det kändes naturligtvis bra att vi skulle ta oss igenom denna utmaning tillsammans.

Matchen var som sagt i Frankrike och jag kan beskriva arrangemanget som helt otroligt. Vi mottogs av både presidenten, vice presidenten och tredje presidenten för hemmalagaet på arenan. En liten mysig stad med ca 20 000 st innevånare där allt tydligen handlade om fotboll och rugby. De visade oss runt och såg hedersamt emot att få ha oss som domare på matchen. Själva matchen flöt på bra för oss alla tre. Det var egentligen en väldigt snäll match förutom en situation där en spelare kom in med sträckt ben och träffade motståndaren upp mot knät. Vi fick till den grova utvisningen och lagen köpte de flesta av våra beslut. Matchen slutade 1-0 till hemmalaget och efter matchen väntade en pub med både spelare, familj och fans. Där blev vi bjudna på mat och dryck innan vi sedan satte oss i vår minibuss för tillbakafärd till hotellet igen.

Vi kände oss nöjda med hela dagen och på måndag väntar genomgången framför hela gruppen. Det återstår att se vad instruktörerna tyckte om insatsen.

 

frankrike.jpg Den franska gränsen

 

Dag 6, 25 mars 2012

Denna dag handlade endast om återhämtning. Efter en morgonpromenad och frukost så begav sig de team som haft match igår ut på en cykeltur i 1,5 timme. Vi tog en sväng in till Frankrike (gränsen ligger väldigt nära) och såg oss runt. Resten av dagen handlade bara om att vila och att ta det lugnt. Det blev nästan lite för lugnt och det är då som man hinner tänka efter lite och hemlängtan smyger sig på som värst. Som tur är har vi lite filmer med oss att se, så att dagen rullade på ändå.

 

Dag 7, 26 mars 2012

Efter gårdagens vilodag så tog aktiviteterna fart igen. I och för sig var vi även träningsfria denna dag, men den var full av spännande aktiviteter. Vi började med att få en genomgång tillsammans med vår coach om matchen i lördags. De var väldigt nöjda och hade endast några tekniska punkter som de ville se förändringar på. Vi hade ”vunnit” matchen genom att få med det röda kortet. Efter detta så väntade en genomgång av filmsekvenser från matchen inför hela gruppen. Detta var väldigt nyttigt, framför allt att se vår egen match, men även att se hur andra domare i gruppen agerar och hur vi kan ta till sig tips om olika situationer.

På eftermiddagen så begav sig hela gänget iväg in till ett bad i Genève. Ett otroligt stort badpalats med både lek och avslappning. Här fick vi ”leka” av oss i drygt två timmar innan en middag inne i stadens finkvarter väntade. Det är extra kul att vara svensk här nu, när vårt svenska domarteam har blivit uttagna att döma Milan-Barcelona. Vilken upplevelse det kommer att bli för grabbarna. Vi från Core önskar dem ett stort lycka till!

 

 bad1.jpg

 

Dag 8, 27 mars 2012

Dags igen för en fullspäckad dag. Nytt vikttest och flera videoanalyser från alla matcher och mera lärdom och kunskap att ta in. Vi hade först ett morgonpass med detta och sedan ännu mer analys efter lunch.

I mellan detta så hade vi ett 2,5 timmar långt träningspass på förmiddagen. Det var inte så mycket fysisk jobbig träning, utan allt gick ut på offside-bedömningar. Vi har kört detta hemma i Sverige vid ett par tillfällen så träningsmetoden var ingen nyhet för oss svenskar. Men den är otroligt nyttig och går ut på att två lag springer mot varandra och man ska sedan, efter att en passning har slagits, bedöma on-/offsidesituationen. Givetvis så filmas allt och vi kan dra slutsatser efter våra beslut. ”If doubt, no flag” är det uttrycket som vi kan sammanfatta det med. Känner du dig osäker på situationen så är det i 9 fall av 10 inte offside. Eftersom att vi tränat ett par gånger på detta tidigare, så lyckades jag och Tobias pricka in de allra flesta bedömningar korrekt.  

Efter lite ytterligare kompletterande information om engelska och träning så slutade kvällen med att vi alla såg Benfica – Chelsea tillsammans. I morgon väntar ett löptest och sedan på kvällen så sker avslutningen på kursen.

 

Dag 9, 28 mars 2012

För ca 1,5 månad sedan la jag om min träning. Jag tränar inte fler timmar i veckan, men jag tränar annorlunda och med mycket större inriktning på intervallövningar. Att det skulle ge resultat så snabbt hade jag inte förväntat mej, då det idag kändes som att jag joggade igenom löptestet utan problem. Det känns kul att det ger resultat och det vill jag även tacka mina träningskompisar för där hemma.

Förutom en föreläsning om kroppspråk och ovan nämnda löptest så kom Viktor Kassai från Ungern på besök idag. Han höll ett föredrag om hur det är att leva som Fifadomare på den allra högsta nivån. För er som inte känner till det så har han dömt både i OS (dömde finalen), VM i Sydafrika och förra årets CL-final. Inom kort väntar även EM-slutspelet i Ukraina/Polen. Han hade även med sig lite filmklipp från hans senaste match i Europa som vi fick analysera. Man kan sammanfatta det som att han utan tvekan är en enormt skicklig domare och att detta besök var väldigt givande för oss.

På kvällen hade vi sedan en avslutning på denna första del av UEFA Core. Nu får vi under 6 månader fortsätta på egen hand på hemmaplan och jobba med de utvecklingspunkter som vi tillsammans med våra coacher kommit fram till, för att sedan återvända i september igen.

kassai.jpg Viktor Kassai

 

Dag 10, 30 mars

Time to go home!

Nu är det bara att ta med all kunskap och erfarenhet som detta har gett oss och ta med det till säsongen som börjar nu när vi kommer hem. Det kommer inte att bli några problem att vara laddad till premiären nu på söndag mellan Syrianska – IFK Göteborg.

Jag vill passa på att tacka alla er där hemma som har följt oss och lyckoönskat vår prestation här i Schweiz. Framför allt min familj och mina närmaste vänner. Idag väntar hemresan och jag anländer till Borlänge vid 18-tiden. Det kommer att bli en riktigt härlig känsla att få komma hem och få krama om familjen igen.

Over and out!

// Björn

 

core.jpg